Internetfraude schadepost van 8 miljoen

Consumenten zijn het afgelopen jaar voor minimaal 7,9 miljoen euro getild door internetoplichters. Dat blijkt uit de 43.000 aangiften die in 2014 binnenkwamen bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie. De politie vermoedt dat slechts de helft tot twee derde van de slachtoffers aangifte doet en dat het werkelijke schadebedrag misschien twee keer zo hoog is.

In 2014 waren 163 malafide webshops in beeld van de politie. In veel gevallen gaat het om de verkoop van telefoons, tablets of concertkaartjes, die vervolgens niet geleverd worden. Steeds vaker gaat het om georganiseerde misdaad. `We zien een verschuiving naar professionele criminaliteit`, vertelt Jesse van der Putte, coördinerend officier van justitie van het LMIO. `Er is een persoon die de groep aanstuurt, er wordt gebruikgemaakt van katvangers, personen die de katvangers werven en mensen die de betalingen organiseren.`

Sinds 2010 registreert het LMIO alle aangiften van internetoplichting. Gegevens worden opgenomen in een database waarin consumenten een telefoonnummer, bankrekeningnummer of e-mailadres van een verkoper kunnen controleren en zien of die gegevens voorkomen in een eerdere aangifte.

Bron: Profnews